Din Måltur

Livsstilsendring i skjønne omgivelser

REISEN ER MÅLET OG MÅLET ER REISEN

Reisen starter med en samling på Fausko skysstasjon i Hemsedal, en familiegård som i generasjoner har huset reisende mellom øst- og vest. Her har de holdt fast på lokale mattradisjoner, og har vært en ledestjerne hva gjelder bærekraft og autentisk reiseliv.

Samlingen går over to døgn, fra lunsj på dag én til lunsj på dag tre. I løpet av samlingen vil dere få både praktisk og teoretisk innføring i effekten av rutiner. Samt introduksjon til ulike aktiviteter,  lokale mattradisjoner og sosiale tilstelninger.

Etter samlingen vil dere følges opp gjennom individuelle konsultasjoner hver uke – i 8 uker, med klinisk ernæringsfysiolog. I tillegg vil dere få oppfølging gjennom helse- applikasjonen empaziz, en applikasjon vi har utviklet for å gjøre endring lettere, og noen kortfattede foredrag. 

Måltur – de “små” endringene utgjør den store forskjellen!

Høyt utdannede veiledre med mange års erfaring med endringsarbid

Hvorfor MÅLTUR?

Rutiner er alle de små og store tingene vi gjør hver dag. Summen av disse er det vi kaller livsstil. Og for å adressere helseutfordringer forårsaket av livsstil er rutiner avgjørende. Etter mange år i feltet har vi samlet de mest effektive tiltakene for å adressere livsstilsrelaterte helseproblemer.

  • Du får en overordnet kartlegging, som gir grunnlag for å si noe om hvor det vil være mest effektivt å iverksette tiltak.
  • Et tverrfaglig team sørger for at de individualiserte anbefalingene kommer fra flere fagfelt.
  • Du kan selv velge hvilke anbefalinger du ønsker å gjennomføre.
  • Du følges opp gjennom hele prosessen, og får tilpasset tiltakene fortløpende.

Transport

De fleste kommer enten med tog fra øst eller vest, eller kjøre selv. I begge tilfeller oppfordrer vi til sam-reising. 

På reisen har alle fått tildelt oppgaver – og disse er alltid mest spennende å gjøre sammen. Som bærekraftig destinasjon oppfordrer vi også til energi-besparende reiser. 

Tog-passasjerer hentes på Gol Stasjon.

Vi geleider deg trygt frem - Reis med egen bil eller kollektiv transport

Hva kan du forvente?

Varig endring
Vårt ønske, og vår visjon, er at alle deltakere på Måltur skal finne BÆREKRAFTIGE rutiner som innføres med “OVERSKUDD”. Et overskudd er alltid en forutsetning for at en vane skal vare, og betyr at innsatsen må være lavere enn belønningen. Du som deltaker vil sitte igjen med en rekke bærekraftige endrings-alternativer og være i stand til å utforme egne bærekraftige tiltak.

Informerte valg
Det er ikke lett å orientere seg innenfor helse-råd, populærdietter og banebrytende treningsregimer. Ved å forstå noen prinsipper vil deltakerne være i bedre stand til å gjøre gode vurderinger før de velger tiltak. Men det viktigste er å kunne evaluere endringene som innføres. Noen ting er bærekraftig fordi de gir deg glede, andre fordi de gir effekt.

Deg i fokus
Vi vet at hverdagen alt for ofte spiser opp gode initiativ vi initierer. På første samling er  målet å kjenne hva fullt fokus på deg selv gir. Hva er best for? Vi legger opp til at det er mulig å velge mellom aktiviteter, mat og foredrag. Når du kommer hjem velger du sammen med veileder ut hvilke tiltak som er mest effektiv og passer best til din hverdag og preferanser.
(Så langt det lar seg gjøre er samlingen digital-fri). 

TILBAKEMELDINGER

“Grunnen til at jeg endte på Måltur er først og fremst at jeg får muligheten til å gjøre endringer sammen med andre – samtidig som strategiene gjør at jeg har det bedre”

Grethe   

Dag 1

Innføring i konseptet

Ankomst: Her møter dere de andre deltakerne og registrerer deres ankomst.

Fingermat på låven.

Presentasjon av gården og introduksjon av arrangørene.

Foredrag: Grunnprinsipper – en innføring

Innsjekking

Middag og foredrag: Hvordan ha det godt i hverdagen

Sosialt

Dag 2

Grunnlag for individuell tilnærming

Velg en morgenøkt som passer deg, eller sov en time ekstra. Du kan velge ønsket aktivitet ved påmelding. Aktivitetene vil variere litt fra gang til gang.

Frokost i hovedhuset

Valgfri utendørs aktivitet, ca 4 timer.

Badestamp for de som vil (meld din interesse på fohånd)

Middag og foredrag på vikingestua.

Sosialt, med kulturelt innslag fra gårdeier.

Dag 3

Forberedelser til individuell oppfølging

Velg en morgenøkt som passer deg, eller sov en time ekstra. Du kan velge ønsket aktivitet ved påmelding. Aktivitetene vil variere litt fra gang til gang.

Frokost i hovedhuset

Workshop under låven.

Lunsj og praktisk oppgave

INDIVIDUELL OPPFØLGING

På samling får du kunnskap om tiltak og justeringer som gir best effekt for måloppnåelse. Via individuell oppfølging hjelper vi deg med innføring av dine prioriterte endringer i din nåværende livssituasjon.

Etter samling får alle deltakere digital konsultasjon og telefonisk oppfølging i 8 uker med aktuell Måltur-veileder.

Teamet består av fire klinisk ernæringsfysiologer, fysioterapeut og personlig trenere. I tillegg har vi tilgang til leger og psykologer om aktuelt.

Alle deltakere får gratis nedlastning av livsstilsappen Empaziz. Denne er spesifikt utviklet for å hjelpe med endring og motivere til gjennomføring i dagliglivet.

Appen vil fungere som et bindeledd mellom deg og Måltur-veileder, gi støtte via påminnelser i hverdagen, og tydelig oversikt over rutiner du har bestemt deg for å innføre.

Kombinasjonen av kunnskap på tur, personlig veileder, og app-støtte i en hektisk hverdag gir deg verktøyene du trenger for å lykkes med din tur mot ditt helsemål.

Vi hjelper deg å ta hensyn til verdi i hverdagen og legger forholdene til rette for økt overskudd på vei til målet. Da er endringer og effekt forventet å vare.

La oss ta oss av detaljene, slik at du kan fokusere på din “måltur”.

APPEN "EMPAZIZ"

De viktigste elementene som skal gjennomføres i hverdagen overføres til appen Empaziz som du har med deg på telefonen i ukene som kommer.

I appen får du oversiktlig fremstilt dine viktigste rutiner for å nå din målsetning og et lett tilgjengelig oppslagsverk på f eks måltidsalternativer og tips til innsovning.

Du får påminnelser, til riktig tidspunkt, om å huske tiltak som du og din veileder har blitt enige om.

Når du svarer på påminnelse får veileder tilbakemelding på gjennomføring.

Det er motiverende å vite at en annen person får innblikk i oppgaven du jobber med, og dette legger blant annet grunnlaget for ukentlig telefonsamtale.

På denne måten er vi med deg i hverdagen. Det er lettere å være to i endring!

INDIVIDUELL OPPFØLGING

Teoretisk kunnskap er krevende å overføre til praktisk gjennomføring.

Helse og overskudd er store temaer som kan deles ned i flere underemner; trening, aktivitet, kosthold, søvn og psykisk helse.

Vi har lang erfaring med målrettet arbeid med fokus på gjennomførbarhet i hverdag innen spesielt ernæring, smerte, trening og aktivitet.

I kosthold ligger et stort potensiale for helse og overskudd. Derfor er kliniske ernæringsfysiologer fra kostholdsendring.no en del av Måltur-opplevelsen.

På kostholdstema er det viktig for oss at du skal slippe detaljfokus som f eks kaloritelling, matregistrering eller veiing av mat.

Alle justeringer har et praktisk fokus som krever mindre av deg i hverdagen.

I oppfølging vil, alle som ønsker, få samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog for produksjon av “individuelt fleksibelt kostholdsfundament” (konkret og fleksibel veileder/plan) for å løse helseplager og støtte til ønsker innen emnene varig vektendring, mageplager, treningsernæring og hjertehelse.

Og ikke minst… samtidig legge til rette for økt overskudd i hverdagen!

Hver uke blir du tilbudt telefonisk motiverende og støttende samtale med din Måltur-veileder.

I startfasen av endring er det nyttig og givende med riktig støtte.

Vi mennesker opplever endring som utfordrende. Det er naturlig og fint med støtte for mestring.

Nå er det din TUR.

MÅLTID

På Fausko Skysstasjon er de stolte av lokale mattradisjoner, Hallingkost. Her tilberedes all mat fra bunn, med kortreiste råvarer, når det er mulig. Måtidene serveres på de ulike gardshusene, og alle måltider er inkludert i prisen på Måltur.

Frokostbufféen serveres i det hyggelige Blåkjøkkenet på Skysstasjonen.

Festmiddagen på Låven er ein rustikk, tallerkenanretta opplevelse hvor middagen på dag 1 inntas. 
Middagen på dag 2 serveres i Årstugu. Maten inntas rundt leirbålet i midten av lokalet.
Småmat er festmat-tradisjon i Hallingdal, og vil serveres som mellommåltider. I tillegg vil det hele tiden være tilgjengelig blant annet frukt og nøtter mellom måltidene.

Dersom du er vegetarianer, veganer eller har kostallergi, kan du trygt nyte maten på Fausko gjestegard. De tar de hånd om dine behov og lagar god mat til alle.

OVERNATTING

Fausko er ein økologisk drevet fjellgard i Hemsedal, 660 moh. Skysstasjonen ble først etablert av Ola I Fauske i 1870 som hotell med skysstasjonsdrift for postgangen og reisende på veien mellom øst og vest. Bygningsmassen har blitt restaurert, mens særpreget har bestått.

Overnattingen finner sted i de fire gårdbyggene: Hallingstugu, Skysstasjonen, Stabburet og Kornmagasinet. Alle rommene har sine egne særpreg, og er renovert i original stand, med nødvendige tilpasninger.

AKTIVITETER

Aktiviteter og “happenings” er delt opp mellom aktiviteter på morgenen, foredrag og workshops gjennom dagen, og aktiviteter utendørs.

For mange av aktivitetene kan du velge mellom flere alternativer.

Målet er å introdusere nye aktiviteter og forbedre etablerte ferdigheter, samtidig som vi ønsker å formidle kunnskap som du kan ta med deg hjem og anvende i din hverdag.

På tur og ellers på samlingen vil instruktører og helsepersonell være tilgjengelig for spørsmål, enten i plenum eller på tomannshånd. Utvid din kunnskap og fedighetsbase sammen med oss på samling.

REISEN

REISEN ER MÅLET OG MÅLET ER REISEN

Reisen starter med en samling på Fausko skysstasjon i Hemsedal, en familiegård som i generasjoner har huset reisende mellom øst- og vest. Her har de holdt fast på lokale mattradisjoner, og har vært en ledestjerne hva gjelder bærekraft og autentisk reiseliv.

Samlingen går over to døgn, fra lunsj på dag én til lunsj på dag tre. I løpet av samlingen vil dere få både praktisk og teoretisk innføring i effekten av rutiner. Samt introduksjon til ulike aktiviteter,  lokale mattradisjoner og sosiale tilstelninger.

Etter samlingen vil dere følges opp gjennom individuelle konsultasjoner hver uke – i 8 uker, med klinisk ernæringsfysiolog. I tillegg vil dere få oppfølging gjennom helse- applikasjonen empaziz, en applikasjon vi har utviklet for å gjøre endring lettere, og noen kortfattede foredrag. 

Måltur – de “små” endringene utgjør den store forskjellen!

Høyt utdannede veiledre med mange års erfaring med endringsarbid

Hvorfor MÅLTUR?

Rutiner er alle de små og store tingene vi gjør hver dag. Summen av disse er det vi kaller livsstil. Og for å adressere helseutfordringer forårsaket av livsstil er rutiner avgjørende. Etter mange år i feltet har vi samlet de mest effektive tiltakene for å adressere livsstilsrelaterte helseproblemer.

  • Du får en overordnet kartlegging, som gir grunnlag for å si noe om hvor det vil være mest effektivt å iverksette tiltak.
  • Et tverrfaglig team sørger for at de individualiserte anbefalingene kommer fra flere fagfelt.
  • Du kan selv velge hvilke anbefalinger du ønsker å gjennomføre.
  • Du følges opp gjennom hele prosessen, og får tilpasset tiltakene fortløpende.

Transport

De fleste kommer enten med tog fra øst eller vest, eller kjøre selv. I begge tilfeller oppfordrer vi til sam-reising. 

På reisen har alle fått tildelt oppgaver – og disse er alltid mest spennende å gjøre sammen. Som bærekraftig destinasjon oppfordrer vi også til energi-besparende reiser. 

Tog-passasjerer hentes på Gol Stasjon.

Vi geleider deg trygt frem - Reis med egen bil eller kollektiv transport

Hva kan du forvente?

Varig endring
Vårt ønske, og vår visjon, er at alle deltakere på Måltur skal finne BÆREKRAFTIGE rutiner som innføres med “OVERSKUDD”. Et overskudd er alltid en forutsetning for at en vane skal vare, og betyr at innsatsen må være lavere enn belønningen. Du som deltaker vil sitte igjen med en rekke bærekraftige endrings-alternativer og være i stand til å utforme egne bærekraftige tiltak.

Informerte valg
Det er ikke lett å orientere seg innenfor helse-råd, populærdietter og banebrytende treningsregimer. Ved å forstå noen prinsipper vil deltakerne være i bedre stand til å gjøre gode vurderinger før de velger tiltak. Men det viktigste er å kunne evaluere endringene som innføres. Noen ting er bærekraftig fordi de gir deg glede, andre fordi de gir effekt.

Deg i fokus
Vi vet at hverdagen alt for ofte spiser opp gode initiativ vi initierer. På første samling er  målet å kjenne hva fullt fokus på deg selv gir. Hva er best for? Vi legger opp til at det er mulig å velge mellom aktiviteter, mat og foredrag. Når du kommer hjem velger du sammen med veileder ut hvilke tiltak som er mest effektiv og passer best til din hverdag og preferanser.
(Så langt det lar seg gjøre er samlingen digital-fri). 

TILBAKEMELDINGER

“Grunnen til at jeg endte på Måltur er først og fremst at jeg får muligheten til å gjøre endringer sammen med andre – samtidig som strategiene gjør at jeg har det bedre”

Grethe   
PROGRAM

Dag 1

Innføring i konseptet

Ankomst: Her møter dere de andre deltakerne og registrerer deres ankomst.

Fingermat på låven.

Presentasjon av gården og introduksjon av arrangørene.

Foredrag: Grunnprinsipper – en innføring

Innsjekking

Middag og foredrag: Hvordan ha det godt i hverdagen

Sosialt

Dag 2

Grunnlag for individuell tilnærming

Velg en morgenøkt som passer deg, eller sov en time ekstra. Du kan velge ønsket aktivitet ved påmelding. Aktivitetene vil variere litt fra gang til gang.

Frokost i hovedhuset

Valgfri utendørs aktivitet, ca 4 timer.

Badestamp for de som vil (meld din interesse på fohånd)

Middag og foredrag på vikingestua.

Sosialt, med kulturelt innslag fra gårdeier.

Dag 3

Forberedelser til individuell oppfølging

Velg en morgenøkt som passer deg, eller sov en time ekstra. Du kan velge ønsket aktivitet ved påmelding. Aktivitetene vil variere litt fra gang til gang.

Frokost i hovedhuset

Workshop under låven.

Lunsj og praktisk oppgave

OPPFØLGING

INDIVIDUELL OPPFØLGING

På samling får du kunnskap om tiltak og justeringer som gir best effekt for måloppnåelse. Via individuell oppfølging hjelper vi deg med innføring av dine prioriterte endringer i din nåværende livssituasjon.

Etter samling får alle deltakere digital konsultasjon og telefonisk oppfølging i 8 uker med aktuell Måltur-veileder.

Teamet består av fire klinisk ernæringsfysiologer, fysioterapeut og personlig trenere. I tillegg har vi tilgang til leger og psykologer om aktuelt.

Alle deltakere får gratis nedlastning av livsstilsappen Empaziz. Denne er spesifikt utviklet for å hjelpe med endring og motivere til gjennomføring i dagliglivet.

Appen vil fungere som et bindeledd mellom deg og Måltur-veileder, gi støtte via påminnelser i hverdagen, og tydelig oversikt over rutiner du har bestemt deg for å innføre.

Kombinasjonen av kunnskap på tur, personlig veileder, og app-støtte i en hektisk hverdag gir deg verktøyene du trenger for å lykkes med din tur mot ditt helsemål.

Vi hjelper deg å ta hensyn til verdi i hverdagen og legger forholdene til rette for økt overskudd på vei til målet. Da er endringer og effekt forventet å vare.

La oss ta oss av detaljene, slik at du kan fokusere på din “måltur”.

APPEN "EMPAZIZ"

De viktigste elementene som skal gjennomføres i hverdagen overføres til appen Empaziz som du har med deg på telefonen i ukene som kommer.

I appen får du oversiktlig fremstilt dine viktigste rutiner for å nå din målsetning og et lett tilgjengelig oppslagsverk på f eks måltidsalternativer og tips til innsovning.

Du får påminnelser, til riktig tidspunkt, om å huske tiltak som du og din veileder har blitt enige om.

Når du svarer på påminnelse får veileder tilbakemelding på gjennomføring.

Det er motiverende å vite at en annen person får innblikk i oppgaven du jobber med, og dette legger blant annet grunnlaget for ukentlig telefonsamtale.

På denne måten er vi med deg i hverdagen. Det er lettere å være to i endring!

INDIVIDUELL OPPFØLGING

Teoretisk kunnskap er krevende å overføre til praktisk gjennomføring.

Helse og overskudd er store temaer som kan deles ned i flere underemner; trening, aktivitet, kosthold, søvn og psykisk helse.

Vi har lang erfaring med målrettet arbeid med fokus på gjennomførbarhet i hverdag innen spesielt ernæring, smerte, trening og aktivitet.

I kosthold ligger et stort potensiale for helse og overskudd. Derfor er kliniske ernæringsfysiologer fra kostholdsendring.no en del av Måltur-opplevelsen.

På kostholdstema er det viktig for oss at du skal slippe detaljfokus som f eks kaloritelling, matregistrering eller veiing av mat.

Alle justeringer har et praktisk fokus som krever mindre av deg i hverdagen.

I oppfølging vil, alle som ønsker, få samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog for produksjon av “individuelt fleksibelt kostholdsfundament” (konkret og fleksibel veileder/plan) for å løse helseplager og støtte til ønsker innen emnene varig vektendring, mageplager, treningsernæring og hjertehelse.

Og ikke minst… samtidig legge til rette for økt overskudd i hverdagen!

Hver uke blir du tilbudt telefonisk motiverende og støttende samtale med din Måltur-veileder.

I startfasen av endring er det nyttig og givende med riktig støtte.

Vi mennesker opplever endring som utfordrende. Det er naturlig og fint med støtte for mestring.

Nå er det din TUR.

HVA ER INKLUDERT?

MÅLTID

På Fausko Skysstasjon er de stolte av lokale mattradisjoner, Hallingkost. Her tilberedes all mat fra bunn, med kortreiste råvarer, når det er mulig. Måtidene serveres på de ulike gardshusene, og alle måltider er inkludert i prisen på Måltur.

Frokostbufféen serveres i det hyggelige Blåkjøkkenet på Skysstasjonen.

Festmiddagen på Låven er ein rustikk, tallerkenanretta opplevelse hvor middagen på dag 1 inntas. 
Middagen på dag 2 serveres i Årstugu. Maten inntas rundt leirbålet i midten av lokalet.
Småmat er festmat-tradisjon i Hallingdal, og vil serveres som mellommåltider. I tillegg vil det hele tiden være tilgjengelig blant annet frukt og nøtter mellom måltidene.

Dersom du er vegetarianer, veganer eller har kostallergi, kan du trygt nyte maten på Fausko gjestegard. De tar de hånd om dine behov og lagar god mat til alle.

OVERNATTING

Fausko er ein økologisk drevet fjellgard i Hemsedal, 660 moh. Skysstasjonen ble først etablert av Ola I Fauske i 1870 som hotell med skysstasjonsdrift for postgangen og reisende på veien mellom øst og vest. Bygningsmassen har blitt restaurert, mens særpreget har bestått.

Overnattingen finner sted i de fire gårdbyggene: Hallingstugu, Skysstasjonen, Stabburet og Kornmagasinet. Alle rommene har sine egne særpreg, og er renovert i original stand, med nødvendige tilpasninger.

AKTIVITETER

Aktiviteter og “happenings” er delt opp mellom aktiviteter på morgenen, foredrag og workshops gjennom dagen, og aktiviteter utendørs.

For mange av aktivitetene kan du velge mellom flere alternativer.

Målet er å introdusere nye aktiviteter og forbedre etablerte ferdigheter, samtidig som vi ønsker å formidle kunnskap som du kan ta med deg hjem og anvende i din hverdag.

På tur og ellers på samlingen vil instruktører og helsepersonell være tilgjengelig for spørsmål, enten i plenum eller på tomannshånd. Utvid din kunnskap og fedighetsbase sammen med oss på samling.

Terje Skulstad

Fysioterapeut med master i manuellterapi og spesialisering på idrettsskader.

Helge Andreas Felberg

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog MSc

Meld din interesse

Vi tar kontakt med deg for informasjon og svarer på eventuelle spørsmål